петък, 1 август 2014 г.

Какви са нуждите на хлебарките?

Почти всеки един дом в големия град се оплаква от нашествие на хлебарки и се бори с тяхното намаляване. Но за да се преборим с тях успешно е важно да разберем поведението на тези вредители, за да можем да упражняваме по-добър контрол върху техния живот и размножаване. Хлебарката обича сигурността и за това предпочита тъмните, скрити и влажни места, където се намира храна. Това са кофата за боклук, канализацията, пукнатините и цепнатините в стените и фугите и дори в мебелите в кухнята. За това е трудно да кажем коя отрова за хлебарки е най-ефикасна, но определено тази, която е свързана с консумация от тяхна страна не е 100% ефикасна, защото не всяка хлебарка би опитала от нея. От друга страна спрейовете в повечето случаи ограничават навлизането на хлебарките в даден периметър, а не ги унищожават напълно. Така, че ако искате трайно да се отървете от тях е добре да се обърнете към професионалисти, които разбират поведението на хлебарките и знаят как да комбинират препарати и какви да използват.
Обикновено специалистите първо препоръчват ограничаването на достъпа до храната в дома ни, но това трябва да стане навик, а не да е временно решение, защото хлебарките могат да оцелеят без храна повече от месец, а без вода повече от седмица. Но техния стремеж за оцеляване е до такава степен развит, че те могат да се хранят и с неща напълно непонятни за нас като косми, нокти, лепило, кожа, хартия, изпражнения и т.н. Това означава, че унищожаване на вредители като хлебарките не може да стене чрез ограничаване на хранителните вещества. Освен това хлебарките са изключително колективни и живеят на колонии като рядко напускат периметъра на колонията на повече от 200 метра. Все пак ако мястото, където развиват своята колония стане твърде претъпкано те се преместват в съседство, именно така става разрастването на заразяването на сградите с хлебарки. За да се контролира популацията на хлебарките в една сграда трябва да се локализира огнището на тяхната колония.
Популацията на различните видове хлебарки протича по различен начин. Германската и Американската хлебарка се размножават бързо и в големи количества, а яйцата им бързо достигат зряла възраст. Ако някоя от тях успее да нсесе яйцата си у дома ви до 3 месеца очаквайте едно добро начало на колония от хлебарки. За разлика от тях ориенталската черна хлебарка е доста по-мудна във всяко едно отношение – от скоростта с която се движат до репродуктивните им характеристики. Те се размножават в много по-малки количества и само в определено време от годината. Като включим и по-кратката им продължителност на живота те са най-лесните за премахванехлебарки! Освен това основна тяхна характеристика е, че предпочитат ниските етажи и мазета, много рядко може да се видят на по-висок етаж.

Намаляването на популацията на хлебарките е важно за здравето на обитателите на жилищни сгради, защото хлебарките са едни от най-големите разпространители на зарази, бактерии и вируси. Особено е важна стриктната хигиена в кухнята, защото хлебарката може да разпространи много повече зарази само с докосването на храната или на посудата и приборите за хранене отколкото можете да си представите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар