събота, 4 октомври 2014 г.

Принципи на интериорния дизайн

Всяка сфера на изкуството има определени правила и техники, които трябва да се следват и това се отнася и за планирането на интериорния дизайн. Основните принципи, които трябва да се следват при подреждането, обзавеждането и изобщо планирането на вътрешния дизайн са следните:
Мащаб и Пропорция: По навик човешкото око свиква с определени размери в ежедневието. Някои от тези размери са фиксирани за повече удобство. Пропорцията е част от взаимовръзката, която изисква всичко в пространството да бъде свързано в едно цяло по приятен и естетичен начин.   Още древните гърци са разработили посредством много изчисление хармоничното разпределение на мащабите и взаимодействието на елементите в интериора. И до ден днешен се спазват определени норми за височина на помещенията, големина на вратите за интериора, ширината на коридорите и т.н. Обикновено съотношенията на стаите са 2:3; 3:5 или 5:8. Ако стаята е квадратна би била трудна за организиране и потискаща за живеене. А мебелите трябва да са пропорционални на размера и височината на помещението  и неговите архитектурни особености.
Баланс: Това е принцип на интериорния дизайн, които поражда чувство на релаксация и доволство.  Баланса има общо с количеството предмети, мебели в стаята, с цвета, модела на подреждане и планираната повърхност. Баланса е резултат от изравняване на привличането на две страни към еднан точка. Баланса може да се постигне с цветове, текстура, модел и светлина. Има два вида баланс:
Формален баланс: Формалния или симетричния баланс е налице, когато обекти с еднакъв размер и тегло са поставени на всяка страна и на еднакво разстояние от центъра. Когато те са идентични, балансът е симетричен.
Неформален баланс: Неформалния или асиметричен баланс се получава, когато обектите са подредени по такъв начин, че по-големите мебели са по-близо до центъра, а по-малките по-далеч. И двата вида баланс имат своят чар, но формалния изразява интелект докато неформалния изразява чувства и емоции.
Ритъм: Това принцип на интериорния дизайн, който предполага свързани движения по приятен начин. Като това може да се постигне чрез дублиране на светлината, формите и цветовете или чрез прогресивно издигане или продължение на движението на линиите в стаята. Ритъмът се постига чрез дублиране, прогресия, преход, опозиция и излъчване.
Акцент: Това е принципа на вътрешния дизайн, който фокусира вниманието върху най-важното нещо в подредбата на стаята. Това, обаче, в никакъв случай не изключва входните врати, а напротив акцента може да падне и върху тях, особено, ако гледната точка е фасадата отвън или голямото антре отвътре на сградата. Но акцента може да бъде поставен и върху картина, камина, прозорците или групирането на мебели. Всички останали части от интериора трябва да бъдат подчинени на главната точка. По-добре е да акцента да се разбира от пръв поглед лесно отколкото да се преакцентира пространството. Като акцента може да бъде поставен във всяка една част на стаята. Драматичната употреба на артистични компоненти създава акцент, като например големи и нестандартни форми, различни повърхностни модели, повече светлина в определени участъци и необичайна текстура и контрастиращи цветове.
Хармония и Единство: Това е израз на съответстваща комбинация от всички части в стаята. С други думи, ако всички елементи от дизайна са комбинирани според останалите принципи, неизбежно е интериора да е единен и хармоничен. В това отношение най-лесно се спазват и прилагат принципите при обзавежданетоза спалня, а най-трудно в кухнята и хола. Цялостта и хармонията изискват размера, формата, текстурата, цвета и идеята да са приятно свързани като например медната лампа би изглеждала чаровна сред етно стил, но не и в модерно обзаведена стая.


Няма коментари:

Публикуване на коментар