вторник, 2 декември 2014 г.

Безопасни ли са съдовете, в които готвим?




Безопасни ли са съдовете, в които готвим?

Ръка за ръка са свързани както  здравословното хранене, то така и правилният избор на съдовете в които готвим. Важно е да се  запазят  ценните и полезни качества на храната в тях.Избирайки материала, от които са направени най-разпространените съдове за готвене, биват различни и всяка една домакиня има в кухнята си всякакви купички и тави.  Връщайки се още в древността,  приготвянето се е  свързвало с традиции, голямо  творчество и задължително майсторство.  Готвенето е било ритуал, едно  свещенодействие, което е имало за цел ястието да се превърне във  вкусно и  питателно, но не на последно място  и полезно. Днес в една кухня е много важно да бъдат взети всички нужни мерки за безопасност и да има редовно обслужваме пожарогасители, за да бъде всичко в изправност и при една авария или пожар да може да се реагира.

Друго, на което се обръща внимание е в какво се съхраняват храните.  Те трябва да успеят да съхранят максимално голямо количество от своите  хранителните вещества и полезните за организма съставки на продуктите. Правят се различни изследвания и се е доказало, че за постигането на запазване на хранителните вещества  е важно да се избират  съдове, които позволяват съхраняването на най-ценните и здравословни съставки на продуктите. Както се поставя  врата за пожар, която да предпази от горещите пламъци, то така и съдът предпазва храната. Материалите за готварски съдове са общо взето като в миналия век. Те са изработени от желязо, от чугун, от неръждаема стомана, също така има и модели,които са с покритие с емайл, красиви и стъклени и керамични  съдове.Изборът, който има всяка една домакиня е огромен.  Всеки един от тези изброени има положителни  и отрицателни страни.

Ще започнем с тефлоновите. При тях се готви без нужда от мазнина, лесно се почистват и дъното не залепва. Но ако се  наруши покритието то проучванията доказват, че храната, придобива силно канцерогенен и отровен характер.  Ако е на лице и нагряване на  250 градуса на съда, то това също е предпоставка за отделяне на опасни за здравето токсични газове. Чугунените са за ястия, които  изискват по-продължително готвене. Те лесно ръждясват. Тези съдове, които са от  алуминий могат да имат високи стойности на токсичност в производството им. Храната в тях става вкусна, но не е желателно да остава в съда. Вие кой съд бихте избрали за готвене?

Няма коментари:

Публикуване на коментар