Безопасни ли са съдовете, в
които готвим?
Ръка за ръка са свързани както
здравословното хранене, то така и правилният избор на съдовете в които
готвим. Важно е да се запазят ценните и полезни качества на храната в
тях.Избирайки материала, от които са направени най-разпространените съдове за
готвене, биват различни и всяка една домакиня има в кухнята си всякакви купички
и тави. Връщайки се още в
древността, приготвянето се е свързвало с традиции, голямо творчество и задължително майсторство. Готвенето е било ритуал, едно свещенодействие, което е имало за цел ястието
да се превърне във вкусно и питателно, но не на последно място и полезно. Днес в една кухня е много важно да
бъдат взети всички нужни мерки за безопасност и да има редовно обслужваме пожарогасители, за да
бъде всичко в изправност и при една авария или пожар да може да се реагира.
Друго, на което се обръща внимание е в какво се съхраняват
храните. Те трябва да успеят да съхранят
максимално голямо количество от своите
хранителните вещества и полезните за организма съставки на продуктите.
Правят се различни изследвания и се е доказало, че за постигането на запазване
на хранителните вещества е важно да се
избират съдове, които позволяват
съхраняването на най-ценните и здравословни съставки на продуктите. Както се
поставя врата за пожар, която да предпази от горещите пламъци, то
така и съдът предпазва храната. Материалите за готварски съдове са общо взето
като в миналия век. Те са изработени от желязо, от чугун, от неръждаема
стомана, също така има и модели,които са с покритие с емайл, красиви и стъклени
и керамични съдове.Изборът, който има
всяка една домакиня е огромен. Всеки
един от тези изброени има положителни и
отрицателни страни.
Ще започнем с тефлоновите. При тях се готви без нужда от мазнина, лесно
се почистват и дъното не залепва. Но ако се
наруши покритието то проучванията доказват, че храната, придобива силно
канцерогенен и отровен характер. Ако е
на лице и нагряване на 250 градуса на
съда, то това също е предпоставка за отделяне на опасни за здравето токсични газове.
Чугунените са за ястия, които изискват
по-продължително готвене. Те лесно ръждясват. Тези съдове, които са от алуминий могат да имат високи стойности на
токсичност в производството им. Храната в тях става вкусна, но не е желателно
да остава в съда. Вие кой съд бихте избрали за готвене?
Няма коментари:
Публикуване на коментар