петък, 17 януари 2014 г.

С коя стая да започна ремонта?

Крайно време е да ремонтирате жилището си – апартамент или къща, събрали сте пари, решили сте какъв ще бъде стила във всяка стая и е време да започнете. Но дали е подходящо да започнете от стаята, от която ви се иска на вас да стане първа. Тук трябва да подходите по-прагматично преди да вземете решение. В зависимост от това, което искате да промените във всяка една от стаите може да е по-удачно да започнете от холовия ъгъл вместо от кухненския. Нека разгледаме различни ситуации и да преценим какво е най-добре.
На първо място е най-добре да конкретизирате какво точно искате за всяка една стая. Ако правите преустройство на самите стаи, на целия апартамент, ако избивате или зазидвате пространства, ако слагате прегради, ламиниран или естествен паркет или плочки, окачени тавани или скрито осветление не е все едно дали ще започнете от спалното обзавеждане или от кухненския плот например. Остъкляването на балкона също трябва да се вземе като отделна процедура.
Имайте предвид, че при разбиването на отвори в стената, демонтажа на врати и прозорци както и цикленето на паркет са дейности свързани с много прах. Най-добре е да започнете с тези дейности и то във всяка част на апартамента, а не стая по стая. Ако вече сте ремонтирали кухнята и ви предстои да циклите паркет в трапезарията или хола, който е до кухнята имайте предвид, че се вдига много фина прах и тя може да полепне по стените на току що боядисаната ви кухня. Това е доста неприятно и е по-добре да го избегнете щом можете. Не е приятно целият ви апартамент да бъде разбит, но понякога е по-добре от колкото да съсипвате вече готова стая.
Ако се чудите дали е по-добре да започнете с окачения таван и после със стените и пода, първо вижте какви изменения точно ще правите, ще има ли скрито осветление, къде ще е поставено. Също и къде ще бъде ключа за осветлението, от едно място ли ще се светва или от няколко. Това е важно, защото имате купища кабели, които трябва да минат от някъде, не само за осветлението, можете да скриете кабелите за интернета, кабелната и стационарния телефон. Ако смятате да сменяте изцяло обзавеждането за спалня обърнете внимание на височината на гардероба и дали няма да опита в окачения таван. Тук и най-малките детайли са от значение. Разширяването на стаята с присвояване на балкона също е важна част, която трябва да помислите, защото обикновено има праг между двете помещения и нивото не винаги едно, особено при старото строителство.

Когато имате сериозни съмнения, кое как трябва да стане или кое да бъде първо най-добре се обърнете към специалист. Интериорния дизайнер трябва да е наясно с технологичната част по изпълнението, също както и майсторите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар