вторник, 28 януари 2014 г.

Традиционните турски ястия в отделните части




Традиционните турски ястия в отделните части

Нормално е за всеки един  турски регион да са характерни няколко  по - традиционни ястия. Нека започнем със  северната част на страната, в която предпочитанията се отдават главно на рибата и да видовете морски дарове. Има и много антични ястия , които както и преди то така и сега се  приготвяли с хамсия. Това е риба, която по често  пържат, или задушават и задължително  мариноват. Може би малко е необичаен и пилафът с хамсия.  На  север са много популярни ястията, които са  от царевично брашно и червеното зeлe. Благодарение на близостта до морето тази част се е образувала кулинарно така. Ако решите да предприемете Почивка вТурция 2014 то не пропускайте да опитате баницата във формата на лодка , която е пълна с кайма, кашкавал и всякакви  листни зеленчуци , която се нарича- пиде.  На запад в  кулинарно отношение се смята Егейското крайбрежие. Там доста време  са живели гърци, които няма как да не са оказали голямо влияние върху цялостният вид на кухнята в  този регион. Там са популярни предимно студените ордьоври, при които се ползва задължително зехтин. Много предпочитано  мезе за алкохол е –турпоту,  което се пържи и се добавя малко лимонов сок. Този ордьовър е много полезен за кръвообращението според турците и ако сте на изгодна почивка Турция, в тази част на страната непременно  опитайте това мезе. Там са  популярни и  месните рибни блюда -  чонгиши,  куютандър кебап, или падишах соганъ. Ястието, което задължително трябва да опитате в  кухнята на този регион е –мидиядолмасъ, което представляват сарми с миди. Самите миди се пълнят с месо и ориз.
Но като най-богатият в кулинарно отношение регион се смята  Южна Анатолия, където спокойно можете да хапнете страхотни -лахмаджун, които са  тънки питки от царевично брашно,и се пекат в тандури . В Южна Анатолия може да се пробва и та пилаф с шам фъстък. Има и  кюфтета от сурово месо, които са доста обичайни в тази част. За Южна Анатолия са характерни и сладките ястия. Само видовете баклава са няколко десетки , като баклава кюнехе, която представлява   ситно нарязано тесто и прясно сирене, която се приготвя в огромна двуметрова тава и задължително  се поднася гореща. На изток в страната много често в състава на ястия влизат патладжаните, както и характерното изобилие от печива и сладкиши на млечна основа. Най-разпространените ястия, което можете да си поръчате  в централната област на страната и на изток са – гезлене-, които са  питки със сирене и кайма или гювеч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар