понеделник, 14 април 2014 г.

Смартфон или таблет е по-добрия избор?

За повечето от вас това може би не е дилема, защото вече са избрали каква техника да ползват, но има и такива, на които им предстои да изберат своя първи смартфон или таблет. А дори и такива, които смятат, че ще им бъдат необходими и двете.
От момента, в който компютъра и мобилния телефон се сляха, за да излезнат на бял свят продукти, които са полу-телефон, полу-компютър или всичко това в едно доста хора започнаха да се чудят каква е разликата и кое е по-добре: смартфон или таблет? Тъй като има доста неща, с които трябва да се съобразите, когато вземате това решение, тук ще се опитаме да ви помогнем като разгледаме по-подробно тези две устройства.
Най-голяма и очевидна разлика между смартфона и таблета е големината на дисплея. Тази година смартфоните имат по-голям дисплей и тенденцията е да се движат нагоре в размера, поне за сега. Факт е, че доста хора в напреднала възраст нямат толкова силно зрение и искат по-голям дисплей, с по-големи букви и цифри. Да, това ще го получите при таблета, но той има и своите малки неудобства. Големината както може да е плюс в една ситуация, в друга може да е минус и това, когато трябва да вдигнете телефона, когато ви звъни, но тъй като е неудобен заради размера си да бъде хванат само с една ръка, както обикновените телефони, ще ви се наложи да използвате и двете си ръце до края на разговора. А таблета също ще има нужда от защитен калъф, но неговият ще уголеми още повече обема и размерите му отколкото кожен калъф за galaxy s4, например. Това означава, че ако сте малка чанта може и да не се побере за малко, което е друго неудобство.  Така, че ако единствената ви цел е да има по-голям екран, може би таблета не винаги е удачния отговор!
Много млади хора търсят устройството, което могат да ползват, за да слушат музика, да правят снимки и клипчета, да гледат филми, да играят игри или две думи освен за разговори ще го ползват и за доста забавление. Тогава може би трябва да се замислят за таблет, защото по-големият му екран ще е по-подходящ именно за филмчета, клипчета и снимки. А и ако все още е ученик или студент голямата чанта с учебници и тетрадки е съпътстваща и в нея винаги ще се намери едно местенце за цял таблет. На тази възраст доста от тийнеджърите се насочват и към най-добрия за времето  си и най-скъпия избор заедно със съпътстващия го силиконов калъф за iphone 5, но този телефон е по-доброто решение за младежи и хора, които особено много пазят техниката и внимават за кражби и е създаден най-вече за хора на бизнеса с добри доходи. Един ученик или студент винаги рискува тази ценна техника да бъде открадната или загубена, за това за по-младите и разсеяни представители е по-добър варианта да потърсят някой смартфон с по-голям екран като Samsung, който е най-продавания за момента в България и кожениякалъф за samsung, който е добра предпазна мярка при изпускане, особено за скъпо струващия дисплей. Каквито и да са първоначалните мотиви за покупката не пропускайте да погледнете и прецените избора си през призмата на практичността.
Идва ред да помислим и за бизнес хората и техните нужди по отношение на мобилната техниката. Те имат нужда да поддържат връзка с клиенти и колеги, както и бизнес партньори чрез телефон, e-mail, да получават/ изпращат доклади, презентации и други подобни. Определено имат нужда от много функционален телефон, с който да могат да отварят файли в различен формат, да пишат и изпращат мейли през служебната си поща. За момента най-добрия бизнес телефон, който има най-добрата защита е iphone, който измести blackberry. Доста бизнесмени решават, че таблета е по-добрия вариант, защото могат да съчетаят телефон и мини лаптоп, но в техния случай си има недостатъци точно този избор – когато трябва да напишете мейл или съобщение през таблета, да прикачите и изпратите файл, операционната възможност на  таблета не е толкова голяма както на добър лаптоп например, а за момента се обръща много повече внимание на опциите и възможностите на смартфоните като бързина и тъчскрий чувствителност отколкото на таблети. Освен това един таблет няма да успее да замести напълно един компютър, защото често в бизнеса се ползват USB устройства с мобилна памет, а таблетите все още нямат такъв вход за свързване с такова устройство.

И както казахме, когато правите своя избор, помислете и за практичността и функционалността на решението си, за да не се окаже, че сте направили не най-добрия избор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар