събота, 19 април 2014 г.

Какво трябва да знаете преди да изберете интериорен дизайнер за своя професия?

Много хора обичат да преподреждат и декорират дома си, да обикалят по магазините за мебели и обзавеждане и да измислят различни малки неща, които да направят дома им по-уютен. Но дали това е достатъчно, за да станете интериорен декоратор или дизайнер? Преди за се захванете с тази професия трябва да знаете, че тя не е чак толкова лесна.
На първо място трябва да имате усет за пространството – трябва да имате усет за баланс, хармония и да преценявате конструктивно и пространствено как да разположите мебелите, какви аксесоари да се подберат и сложат и къде. Но интериорния дизайн не е свързан само с избора и декориране на мебели, а и с не толкова приятни и творчески неща като избора на интериорни MDF врати, подова настилка или вид дограма. Следва продължителен и изморителен работен ден понякога по 15-18 часа на ден. Не е приятно да се на разположение по 24 часа на ден 7 дни в седмицата, но е факт, че клиентите ви ще искат да могат да си зададат въпросите по всяко време и очакват да им обърнете внимание.  Могат да ви потърсят дори вечер или през уикенда докато почивате, за да ви питат за мнението ви за спално обзавеждане в готически стил например. В такива моменти трябва да проявите освен търпение и голяма доза дипломатичност, обяснявайки, че легло в готически стил няма да стои добре до гардероб и тоалетка в стил барок например. Комуникацията с хората, а понякога и със закъсняващ доставчик е най-трудната част от професията и вие трябва да можете да балансирате тези две неща.

Не подценявайте и способността да продавате идеите и възможностите си. Колкото и голям талант да имате трябва да можете да продавате идеите си и не само това, но и понякога ще ви се наложи да опростявате идеите си, за да бъдат по-лесно възприемани от клиентите ви. Всеки обича да разглежда снимки на нестандартни домове и интериори, но дали всеки би живял в такъв дом?! Важно е да можете да усещате не само пространството и дизайна, но и виждането на клиента, с което трябва да се съобразите. За съжаление едва ли някой клиент ще ви даде пълна свобода за действие, по-скоро клиентите, особено в България, обичат да държат всичко под контрол – от избора за входна врата до избора на декоративни възглавнички в хола. За да сте успешен дизайнер трябва да бъдете и достатъчно убедителен, за да можете да наложите или по-точно казано да представите предложението си по начин, който да не се подлага на съмнение.  Ако сте готови да се сблъскате с всичко това, тогава е време да се захванете с професията интериорен дизайнер!

Няма коментари:

Публикуване на коментар