петък, 30 май 2014 г.

Топ 10 тенденции при мебелите

През последните десетилетия технологиите в производството много се промениха и развиха. Това налага нова мода както в облеклото, така и в интериорния дизайн. Макар и да се вярваше, че купувайки обзавеждане за дома то ще трае поне 10 години, а понякога и цяло поколение, днес тенденциите толкова бързо се сменят и развиват, че 10 години изглеждат твърде дълъг период. Тук ще представим топ 10 тенденции в мебелното обзавеждане през последните 10 години.
1.       Мебелите стават все по-„зелени“
Зелените мебели винаги са присъствали на пазара, но като че ли днес им се обръща повече внимание. Хората започнаха да обръщат повече внимание на ефекта, който оказват върху природата със своите покупки и начин на живот. Оказа се, че доста от химикалите, които се използват за обработката и направата на мебели могат да бъдат вредни за здравето ни. С това се промениха и нормите и стандартите при използването на технологии за изработване на спално обзавеждане, обзавеждане за кухнята, детската и всекидневната. Това наложи все повече използването на зелените технологии, по-малкото замърсяване на природата и по-здравословният начин а живот.
2.       Мебели с все по-малък профил
Все по-голямата глобализация и забързаното ни ежедневие правят пространството ни за живеене все по-малко и компактно. Големите широки къщи с големи, масивни мебели останаха в миналото. На мода дойдоха мебелите с малък профил и стройна снага. Самите интериорни дизайнери съветват да избирате по-тесни и високи мебели, които визуално да правят пространството да изглежда по-широко като заемат по-малко място на ширина и дължина за сметка на височината.
3.       Мултифункционални мебели
Това като че ли е най-доброто решение за голямото семейство с малък дом. Мебели с двойно предназначение ни спестяват не само място, но и средства, които можем да инвестираме и похарчим практично. Като част от мебелите и обзавеждането, което се стреми да ви спести пространство и в същото време да е най-практичния избор влизат и плъзгащите се врати за интериора, които спестяват иначе необходимото пространство за отваряне на вратата. Понякога, за да осигурите пълен размах на обикновените врати трябва да се лишите от някоя друга мебел или пъл от желаното разположение на мебелите. Иначе казано, и 5 см може да имат значение, когато става въпрос за обзавеждане!
4.       Технологичните мебели
Навлизането на модерните технологии в живота ни неминуемо изискват модернизация на всичко около нас. В така наречения умен дом трябва да присъства както автоматично осветление, автоматично пускане и спиране на водата от чешмата, така и вграден монитор на компютър в бюрото или телевизор в секцията.
5.       Винтидж стила
Винтидж стила стана изключително популярен през последните години и все още не е слезнал от сцената на световния интериор. Това от части се дължи на носталгията и сантимента към миналите времена, мода и атмосфера. Това също така, се смята за едно от „зелените“ течения и техники, защото реновира стари мебели и им вдъхва нов живот.
6.       Глобализация в мебелната индустрия
Преди се говореше за бъдещата глобализация, а днес тя вече е факт. Съвсем спокойно можете да си поръчате мобилен телефон, книга, дрехи или обувки от другия край на света стига да имате компютър, интернет достъп и кредитна карта. И макар едва ли ще си поръчате входна врата от Италия, вие все пак имате тази възможност. Глобализацията се отразява и при мебелното производство като обзавеждане за хотели или къщи на известни личности се поръчва на другия край на света заради по-ниска цена, по-добри условия на доставка и монтаж или пък заради престижа, който носят.
7.       Мебелите за градината стават все по-важни
Да, преди не обръщахме внимание на мебелите в двора ни, но днес, когато почивката и личното време намаляват все повече, ние се стремим да осигурим всякакви удобства за пълноценна почивка на вилата или навън сред природата.
8.       Бутикови мебели по поръчка
Малко са фирмите, които предлагат такива, а и цената е доста висока, но си заслужава, ако искаш да имаш нещо уникално. А често причината за поръчка на индивидуално разработени мебели се дължи на това, че пространството в апартамента ви е малко или с повече чупки или друга характеристика, която прави обикновените масови мебели неподходящи за вас и вашия дом.
9.       Перфектните повърхности за спане
Едва ли някой е забелязал колко много внимание се обръща на повърхностите, на които спим през последните няколко години. Все повече се промотира качественото спалнообзавеждане и матрака и възглавницата от мемори пяна, които да осигурят пълноценно възстановяване на силите докато спите. Това също е резултат от засиленото внимание към здравословния начин на живот и забързаното ежедневие и стремежа на хората за по-пълноценна почивка.
10.   Кожени мебели
Кожените мебели си остават вечната класика в обзавеждането. Ако търсите стил и класика кожата винаги е подходящ избор. Разбира се естествената кожа е много практична и качествена, но пък това е и най-анти зелената тенденция за момента заедно с производството на мебели от масив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар