неделя, 13 юли 2014 г.

Пръстовото заключване на смартфона не е толкова сигурно колкото си мислите

С нововъведенията за защита на вашия смартфон чрез въвеждане на скенер за пръстов отпечатък повечето потребители си отдъхнаха с облекчение.  Но дали тази технология е толкова сигурна колкото изглежда на пръв поглед. Първите въвели такава защита за iphone и моторола били бързо оборени с редица опоненти. Най-сериозният от които сенатор Франкън твърдял, че пръстовите отпечатъци се оставят навсякъде около нас и на всяко нещо, което докоснем. А няма как да носим ръкавици през цялото време и да ги сваляме само за да отключим телефона си. Така, че по този начин ключа за ключалката на телефона ни навсякъде и на всичко, което докоснем.
По отношение на обикновените потребители, които едва ли съхраняват информация с национално значение, тази опция е идеална в случай, че загубят телефона си или той бъде откраднат или попадне в ръцете на някой наш близък, който би се поровил в телефона ни. Така, че потребителите на кожен калъф за galaxy s4 се радват много на това нововъведение, а производителите на добре реализирания пазар на нововъведението. Ако не сте известна личност, чийто тайни и лична информация са цел на много хора няма от какво да се притеснявате, когато разпръсквате своите отпечатъци ежедневно пипайки предметите около вас. Но когато става въпрос за сериозна корпоративна или секретна информация излиза, че пръстовия отпечатък е дори по-лошия вариант от цифровата парола.

Друг аргумент против сигурността на пръстовия отпечатък е това, че няма ограничение при опитите за достъп. Според специалисти по сигурността би трябвало неуспешните опити да бъдат сведени до някаква бройка, а не да бъдат безбройни, защото това дава възможност за пробив на защитата на телефона. Освен механичната защита на телефона чрез кожен калъф за samsung трябва да се обърне също толкова внимание и на технологичната защита и да се потърсят доста по-оптимални решения по въпроса, твърдят специалисти, за да може защитата на телефона да е на професионално ниво. Оптимистите все пак вярват, че това е само началото на тази технология, която те първа ще се развива и усъвършенства, но определено заключването на телефона и защитата на личната информация ще са новия приоритет при разработването и подобряването на технологиите от ново поколение. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар