сряда, 7 януари 2015 г.

Стволови клетки: Фактите

Има огромно количество информация за стволовите клетки и преминаването през нея може да е доста трудно за много от нас. Описаните по-долу факти са длаи систематизирано информация за тях, така че на всеки читател да му стане ясно.
Стволовите клетки на първо място имат няколко уникални свойства, които ги правят по-различни от другите клетки в тялото. Те са неспециализирани клетки и могат да се размножават и да се подновяват самостоятелно, което означава, че могат да се самообновяват самостоятелно за дълъг период от време. Факта, че стволовите клетки не са специлиализрани им дава възможността да се диференцират във всякакъв друг вид клетка от тялото. Те могат да се превърнат в клетка на нервната система или на сърдечен мускул. Активността на стволовата клетка е термин за определяне на способността им да предизвикват други клетки в тялото. Стволовите клетки могат да бъдат разделени на няколко вида активност. Единия е тотипотентни свтолови клетки, които могат да се диференцират във всеки тип клетка в човешкото тяло, включително и в плацента. Други са плурипотентните стволови клетки, които произлизат от тотипотентните стволови клетки и след няколко дни могат да се диференцират в който и да е вид клетка, но не могта да се превърнат отново в тотипотентни клетки. Напредъка на учните в областта на стволовите клетки и лечението с тях на редица тежки болести накара много родители да съхранят стволова банка на своите деца като гаранция за тяхното здраве. Друг вид са мултипотентните стволови клетки, които пък на свой ред произлизат от плурипотентните и могат да се диференцират в много клетъчни линиии в рамките на определен вид тъкан. А унипотентните стволови клетки са потомци на мултипотентните и могат да се превърнат в един вид клетка.
Източници на стволови клетки могат да са доста като изолирането и извличането им позволява да се категоризират като:
·         Ембрионални стволови клетки, които се извличат съответно от ембриони и се смята, че притежават най-голям потенциал, тъй като могат да се певърнат в почти всяка специализирана клетка в тялото.
·         Стволовите клетки, които се намират в тъкани на възрастни индивиди като костния мозък, мозъка и кръвта, но са доста по-ограничени във възможностите си в сравнение с ембрионалните.
·         Стволови клетки от кръв от пъпна връв –този източник на стволови клетки се смята, че притежава голям потенциал при лечение на заболявания.

Всичко това подсказва за предимсвата на стволовите клетки при използването им при лечение на редица тежки болести като рак на кръвта. Това кара много родители да се замислят и да потърсят съхранение на стволовиклетки на изгодни цени като превантивна мярка за запазване здравето на децата им, а освен това и на роднини заболели от Паркинсон, Алцхаймер, наранявания на гръбначния стълб, ретината или диабет, например. До сега се практикуваше извличане на костен мозък, което е доста болезнена процедура, но с новата възможност за съхранение наклетки от пъпна връв при раждане много родители се поинтересуваха и фирмите предлагащи тази услуга се увеличиха значително. Но наред с положителните възможности, които се откриват благодарение на стволовите клетки има и организации, които са против терапиите с ембрионални стволови клетки. Това противопоставяне идва от смятането, че извличането на клетки от ембрион е един вид убийство на живот в началото на неговото зараждане. Разбира се, дебатите биват потушавани с фактите, че ембриони не биват умъртвявани умишлено, а се използват негодните останали от ин витро операции. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар