четвъртък, 4 септември 2014 г.

Детската и бебешка козметика – голям и труден избор!

Когато очаквате дете едно от нещата, които подценявате, а по-късно се оказва голяма дилема, е избора на козметика за мъника. Когато в началото бебето се води новородено кожата му е толкова нежна, че не дори не трябва да се търка с хавлия или кърпа след къпане, а само да се попива с много леки тупкащи движения. Освен това до като дойде на дневен ред периода за тръгване на ранна ясла в София бебето все още няма развито мастни пори, както и дебелината на кожата е минимум 5 пъти по-тънка от тази на възрастен човек. Всичко това означава, че тя не трябва да се маже с мазни кремове, а още по-малко с олио, зехтин или животинска мас. Трябва да се използва само специална бебешка козметика като задължително гледайте обозначенията за възраст.
Но освен възрастта на детето има значение и сезона, когато искате да направите правилния избор без да навредите на детето си дори с качествена козметика. Бебешки кремове богати на липиди се използват само през зимата и студените дни, през пролетта и есента е време за бебешкото мляко, а лятото и горещините са най-подходящия момент за най-леката емулсия – бебешки лосион. Защо използването на козметиката в неправилна последователност би довела до кожни раздразнения на нежната бебешка кожа? Защото лосиона е силно хидратиращ, тоест водата в него е в голяма степен, тя обогатява водното съдържание на клетката, а водата в замръзнало състояние (или през зимата) се разширява. Това предизвиква напукване на кожата и за това хидратацията през зимата е опасна, а през лятото наложителна. Но най-голямата допустима грешка е спиране на използване на крем за подсичане при тръгване на детска ясла на детето.  Обикновено дори и детето да е било научено да сигнализира по някакъв начин, че памперса е за смяна, в детската ясла детето е под стрес и не си казва веднага. Децата не са следени толкова често и отдадено както у дома от майката и поради тази причина често се получават подсичания в началните месеци веднага след започване на детската ясла в София и големите градове, където самите групи са по-големи и не се обръща индивидуално внимание на децата. За да избегнете тази неприятна ситуация, защото всяка майка знае, че подсичането се появява за няколко часа, а се лекува поне седмица, се препоръчва добре да се подготвите и да попитате учителките за необходимите ви неща. Най-често родителите се обръщат към частна детска ясла в София, когато се притесняват именно за достатъчните грижи и внимание към децата им. Там групите са по-малки, а учителите повече и по-мотивирани. Това е добра предпоставка за доста по-голямо доверие към педагогическия персонал. Но въпреки това не подценявайте ситуацията, а се поинтересувайте от условията, в които се гледат децата в частната ясла. 
Обикновено детските ясли са ранен вариант на възраст не по-малко от осем навършени месеца. Тогава кожата на детето е вече не чак толкова нежна, но и достатъчно груба като на възрастен, за това все още трябва да се ползва бебешка козметика. Прехода към козметика за възрастни трябва да става постепенно, а не наведнъж и след втората годинка. Цената не винаги е гаранция, а по-скоро произхода на козметиката. Която и фирма да изберете за зкупуване на козметика имайте предвид, че бебешката и детската кожа също е доста различна и добрата козметика за един може да е лоша за друг.


Няма коментари:

Публикуване на коментар