неделя, 7 септември 2014 г.

Да организираме пространството у дома

Почти всеки дом има проблем с организирането на пространството в дома или в някоя част от него. За това самата дума организиране често се използва от интериорните дизайнери, чиято работа е не само да проектират интериора ви, но и да го организират по начин, по който да събере всичките ви вещи така, че да спести пространство, а и да са удобно подредени. Асоциацията на професионалните декоратори докладва интересна статистика, че около 80% от вещите във всеки дом не се ползват дори веднъж годишно, само 25% от дрехите, които притежаваме се носят редовно, а 60 % от анкетираните казват, че понякога трудно намират някоя вещ, която им трябва в момента когато им трябва. За да не се случва това най-добре е да организирате определени пространства и места за определени неща като например кутия за ключове, документи, телефон и други дребни неща, които носите в джоба си и оставяте някъде веднага след като прекрачите входнатаврата. Обикновено, когато сме много изморени и се приберем след работа не обръщаме внимание къде оставяме тези дребни вещи, които на другата сутрин търсим бързайки за работа. Помислете за закуската още от вечерта и пригответе необходимите продукти, ако имате деца това е задължително правило за спестяване на доста време. А още повече време и усилия бихте спестили, ако решите какво ще е менюто за седмицата, какви продукти са ви необходими и ги подредите на рафтовете в хладилника така, че да когато отворите вратата му да намирате кутията с мляко на едно и също място, а не да я търсите с поглед.
За да организираме банята по най-добрия начин първо трябва да я разделим на сектори. Под мивката може да поставите шкаф с чекмеджета, където да съхранявате всички тези необходими аксесоари сутринта като четка за коса, гребен, самобръсначка, афтершейф, дезодорант и т.н. Шампоаните, сапуните, душ гела, маската за коса и т.н. може да организирате на лавици близо до душа така че да са ви на една ръка разстояние. А освен това не забравяйте да купите и препарат за почистване на банята, с който редовно да почиствате врататаза интериора към банята, защото от непрекъснатата влага може да се образува мухъл и да се задържа по-лесно мръсотия и по самата врата, която често е пренебрегвана. Не забравяйте често да почиствате банята си от застояла козметика, стари тампони за грим  и други. На вратата можете да монтирате закачалки за хавлиите и кърпите,  като имайте предвид, че отделните закачалки спестяват много повече място от лайсните. Ако в банята нямате достатъчно място може да сложите коша за мръсно пране и в тоалетната.

Пространството над тоалетната чиния до тавана можете да запълните с етажерки или шкафове, където да държите тоалетната хартия, други санитарни принадлежности в по-големи количества. Или ако не обичате да се запасявате може да използвате това пространство за съхранение на чанти, сакове и куфари, които не ползвате всеки ден. В кухнята също можете да използвате вътрешната част на вратите на шкафовете, за да окачите стойка за подправки или кукички за дребни уреди като картофобелачката и ножа за масло, например.  Но доста по-трудно е да организирате  пространството в спалнята и спалното обзавеждане, ако стаята е малка. Когато нямате много избор и пространство както и да наместите гардероба и леглото все ще ви липсва простора, но за това пък можете да организирате пространството в самия гардероб и под и около леглото, така че да поберете повече вещи и те да са лесно достъпни. Когато сгъвате кърпи, спално бельо или одеяла е много важно да ги сгънете колкото се може по-добре и по-компактно, защото колкото по-добре са сгънати, толкова повече пространство ще имате в гардероба си и по-лесно ще намирате каквото търсите. А през лятото вакуумирането на пухените и обемисти одеяла ви дава допълнително пространство. Чорапите сложете в кутии или в джобове окачени на вратата на гардероба, а бельото сгънете в чекмеджета. Дори, ако гардероба не разполага с чекмеджета можете да закупите текстилни кутии, в които можете да организирате дребните неща отлично. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар