четвъртък, 4 септември 2014 г.

Преносим или стационарен компютър?

Старият ви компютър се е скапал и е време да го сменяте? Тук започва дилемата дали да изберете преносим лаптоп или стационарен компютър. Еднозначен отговор няма, всичко зависи от това за какво и къде се ползва компютъра, както и от колко човека или тяхната възраст. Ако техниката ще се ползва от възрастен човек, който не е свикнал да работи и да се нагажда към новостите в технологичния свят е по-добре да предпочете стационарен компютър. Ако техниката ще се ползва в офис предпочитанията са също към стационарните компютри. Но пък в сферата правят изключения например търговските представители, които обикалят клиенти и правят презентации, те определено трябва да имат лаптоп. Лаптопа също е подходящ и за млади хора, които често пътуват и предпочитат да бъдат мобилни в техниката. За тях е подходящ и таблета, а може  и коженкалъф за samsung смартфон да им е напълно достатъчен, ако нуждите до достъп до интернет да се свеждат до проверка на мейла и социалните сайтове. Това е причината и повечето ученици да предпочитат сматфон или таблет, които са лесно използваеми за снимки, клипчета, обмен на информация в социалните сайтове.
От друга страна таблета е изключително неподходящ и неудобен за ползване в офис и на професионално ниво, защото на него не може да съхранява голямо количество информация, екрана е по-малък, а и не е толкова гъвкав и оперативен за вършене на административна работа. Но за това пък всеки мениджър и управител трябва да има калъф сiphone, през който да може да поддържа връзка с подчинените си дори и докато пътува в колата или самолета, трябва да може да обменя файлове, презентации, да ги обработва или получава, както да проверява личния и служебния си мейл. Тогава едно сравнително компактно технологично устройство като смартфона, което е с функции на компютър, а и може да се побере в джоба е най-удобното и добро решение.

Друг фактор за избора на стационарна или мобилна техника е цената. Мобилната технология, независимо за каква техника става въпрос – телевизор, телефон, компютър и т.н. – е винаги с по-висока цена. Също функционалността и самите технологични възможности оскъпяват допълнително, за това е важно да си дадем сметка на първо място за какво и как ще ползваме техниката. Ако е предимно за обработка на тежки файлове, които изискват тежки програми трябва да наблегнем на процесора и да отделим повече средства. Ако работата ни не е свързана с презентации и мобилност то стационарния вариант ще ни даде възможност за повече функционалност на по-ниска цена.  В случай, че копютъра ще се ползва само в домашна обстановка и чисто любителски то може да изберете също стационарния по-евтин вариант или пък таблет. Но и в двата случая трябва да обърнете внимание на защитата за iphone, таблет, лаптоп или стационарен компютър, защото атаките са непрестании, заразените сайтове също, а и една хакерска атака дори само на личния ви мейл може да ви лиши от доста информация и връзката с някои ваши познати. Представете си да трябва да създадете нов профил в социален сайт или да уведомите всичките си познати за новият ви мейл. В днешно време електронната защита става по-важна от физическата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар